Gruve-3-2018-Guiding-1.jpg

Longyearbyen, Svalbard

Gruve 3

Er du nysgjerrig på gruvedriften i Longyearbyen og historien bak hvorfor noen menn valgte å bosette seg her for over 100 år siden?


Vår lille by, Longyearbyen, ville mest sannsynlig ikke eksistert hadde det ikke vært for amerikanske John Munro Longyear. Han reiste til Svalbard første gang i 1901 og i 1906 bestemte seg for å åpne Gruve 1.

I dag kan du delta på en tur i Gruve 3 når vi går tilbake i tid. Du blir plukket opp i bil eller buss ved hotellene og gjestehusene i byen. Steder av relevans for gruvedriften pekes ut på veien til Gruve 3, en 10-minutters kjøretur fra sentrum.

Oppe ved Gruve 3 tas du gjennom daganlegget hvor maskiner og utstyr ligger igjen fra da det var drift. Hver av dere vil bli utstyrt med en «lompendress» (kjeledress), hjelm og hodelykt, klar til å utforske gruva. I løpet av besøket kan du krype gjennom en modell av en «strosse» og få kjenne på den lave arbeidshøyden gruvebusene jobbet under. Kull-lageret var kun 60-90 cm og arbeidshøyden akkurat det samme. Gammeldagse «lavdriftsmetoder» ble derfor anvendt for å hente ut kullet.

Turen rundes av med at vi går 300 meter inn i selve gruva, inn i en hovedtunell som ble utgravd på 70-tallet. Vi gjør et par stopp i to av «tverrslagene» (sidetunnelene) hvor man kan finne inngangen til den gamle frøbanken på Svalbard i tillegg til Arctic World Archive. Vi slår av lampene for å kjenne på mørket i gruva. 

Vi kan love deg en spennende tur som byr på en smak av Longyearbyens fortid, i tillegg til innsikt i hva fremtiden bringer for gruvedriften for Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Plukk med deg et stykke kull på veien ut av gruva og bring hjem en lokalprodusert souvenir. 

Vi reiste 3 voksne med 1 tenåring. Fikk plass på turen i siste liten. Egentlig fullt, men de ordnet med større buss for vår del. Veldig bra guide, informativ og hyggelig. Språket foregikk på engelsk. Topp stemning. Anbefales!
Tripadvisor
Gul-bakgrunn.jpg

Tider

Start

09:00

13:00

Slutt

12:00

16:00

Turer avholdes daglig mandag-fredag. Vær oppmerksom på at tider kan variere på helligdager.

 

Priser

690 KR

350 KR

520 KR

2019

Voksen

Barn (0-11)

Senior (67)

 

Booking  

Turen passer for folk flest. Trenger du assistanse, kontakt oss i forkant av ditt gruvebesøk. Vær oppmerksom på at de fleste turer avholdes på engelsk.

NB! Vi krever et minimum antall på to gjester for å avholde gruvebesøk. Oversettelse fra gruppeledere er kun mulig på private turer.

Private gruppeturer er tilgjengelige for minimum 10 gjester.

Utstyr

Du vil bli utstyrt med “lompendress” (kjeledress), hjelm og hodelykt.

 
Jeg ble virkelig positivt overrasket over denne turen. Guiden var meget dyktig, og hadde utfyllende kunnskap om de minste ting i gruven. Veldig morsomme og spennende historier fra livet i gruvene. Føler at jeg virkelig forstår hvordan det er etter dette besøket. Som en bonus forstår man også livet i Longyearbyen langt bedre etter et besøk her.
Tripadvisor
 

leie av lokale

Et gammelt lagerrom i anlegget er tilgjengelig til leie for private arrangementer, som middag, konserter og større selskap m.m.

Leie av lokale kan kombineres med besøk i anlegg/verksted og gruven.

Kontakt oss for et tilbud: havar.fjerdingoy@snsk.no / +47 482 76 183.

Kapasitet sittende: 150 personer

kapasitet stående: 220 personer

 
 

Kontakt oss

Har du noen spørsmål eller lurer du på noe, ikke nøl med å kontakte oss. Vi er tilgjengelig på kontoret mandag-fredag kl 8-16.

Skriv en melding via skjemaet under

Navn *
Navn